Welkom op volkstuin complex de Onrust!

 “De onrust” is een officiële vereniging met statuten en een huishoudelijk reglement. Op de website:www.vtvdeonrust.nl vind je al deze informatie over onze vereniging. In deze notitie hebben we de  officiële stukken samengevat in een leesbare versie.

1.     Je wilt graag een moestuin

Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zet hierin naam; voornaam; adres; telefoonnummer en te gebruiken e-mailadres. De secretaris houdt de wachtlijst bij en bevestigt op welke plek je op de wachtlijst staat. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De moestuinen variëren in grootte van ca. 200 m2 tot ca. 600 m2. Grote tuinen vereisen veel werk. Geef aan of je een grote of kleine tuin wilt hebben.

Sommige tuinen hebben kostbare opstallen. Geef aan of je bereid bent weinig of veel overnamekosten te betalen.

Als je aan de beurt bent om een moestuin over te nemen, dan neemt de Commissie van Toezicht en Advies (CTA) contact met je op voor een afspraak en bezichtiging. Tijdens deze afspraak maak je kennis met een lid van de Commissie en de huurder die de tuin opzegt. Jij en de voormalige huurder overleggen over overnamekosten voor eventuele kassen, schuren of tuingereedschap. De Commissie is bij die onderhandelingen niet aanwezig. Als je tot overeenstemming bent gekomen en je wilt de moestuin huren, dan meld je dit aan de Commissie. Je krijgt dan een contract en vervolgens de sleutel van het complex.

De Commissie geeft de mutatie door aan de secretaris van het bestuur, die je van de wachtlijst schrapt. Tevens werkt de Commissie de ledenlijst bij en meldt het nieuwe lid aan bij de penningmeester. De penningmeester zorgt vervolgens voor het sturen van een nota.

Er is een eenmalige borg verschuldigd van € 100,00.De huur van de grond is € 0,15 per m2  per jaar. De contributie bedraagt € 7,00 per lid per jaar.

Indien je de aangeboden tuin niet wilt hebben, dan blijf je boven aan de wachtlijst staan en zodra er een nieuwe tuin beschikbaar is, word je weer opgeroepen.

2.  Je eigen moestuin

De Commissie van Toezicht en Advies staat de (nieuwe) tuinders met raad en daad bij en geeft tuinders, die hun tuin onvoldoende onderhouden, aanwijzingen en advies. Voor het plaatsen van een nieuwe schuur of kas is vooraf toestemming nodig van de Commissie. Het bestuur wil dat het complex er netjes uitziet, daarom zijn er voorschriften voor de ligging en de afmetingen van de opstallen. De kleur van alle (nieuwe) schuren is donkergroen.

Het staat de tuinder vrij de gehuurde tuin naar eigen inzicht te benutten, maar er mag geen sprake zijn van overlast naar de buren. Op de tuin passen dus geen hoge bomen. Struiken die als erfscheiding worden neer gezet, mogen vanwege schaduw bij de buren, niet hoger zijn dan 1 meter. Op 1 april moet je tuin opgeruimd en klaar zijn voor het nieuwe seizoen. Je wiedt regelmatig het onkruid.  Is je tuin aan een slootkant gelegen, dan is het ook je taak die slootkant te onderhouden.

Het is niet toegestaan:

-op de tuin te overnachten,

- zonder stookontheffing van de gemeente Brielle tuinafval te verbranden (voor klein afval in bijvoorbeeld een vuurkorf is geen toestemming nodig),                                                     

- planten te kweken, die bij de wet zijn verboden,                                                                        

- tuinafval langs de kant van de weg te deponeren

Zorg er ook voor, dat bv aardappelen niet 3 jaar op dezelfde plek gezet worden en Phytophtera bestreden wordt.

De paden zijn geen kinderspeelplaats.

Eenmaal per jaar is er een ledenvergadering. Daarin wordt de gang van zaken op het complex besproken, de contributie vastgesteld en worden leden van het bestuur en de Commissie van Toezicht en Advies gekozen.

Heb je een verschil van mening met een andere tuinder, dan los je dat zelf op. Als dat niet lukt en het bestuur wordt erbij betrokken, dan neemt het bestuur vervolgens besluiten, die je  dient op te volgen.

Als iemand door bijv. ziekte niet in staat is de tuin te onderhouden, dan is het natuurlijk fijn als de buren even bijspringen, maar het blijft de verantwoordelijkheid van de huurder.  

De Commissie van Toezicht en Advies kan het bestuur adviseren een tuinder een officiële waarschuwing te geven. Na twee waarschuwingen wordt het lidmaatschap door het bestuur beëindigd.

3. Je moestuin opzeggen

Wie wil stoppen met de tuin, meldt dat schriftelijk/per mail cta@vtvdeonrust.nl aan een lid van de Commissie van Toezicht en Advies. Op de afgesproken datum inspecteert de Commissie of de tuin in goede orde wordt opgeleverd. Als dat zo is, dan levert de huurder de sleutel in en krijgt de borg terug. Als de tuin naar het oordeel van de Commissie niet in goede orde wordt opgeleverd, volgt geen teruggave van de borg. Voor de verkoop van opstallen of gereedschap, zie de uitleg bij 1.  

Wie stopt met een tuin, kan deze niet zelf aan een andere geïnteresseerde overdragen. Dat is een taak van de Commissie. Een uitzondering is, dat de tuin wel direct  kan worden overgedragen aan een gezinslid.