Naaktslakken en huisjesslakken

 

Slakken voorkomen

Voorkomen is altijd beter. Je kunt slakken in je tuin voorkomen door vooral planten te plaatsten die ze niet lusten. Wil je toch vraatgevoelige planten in je tuin, zet ze dan naast planten waar de slakken niet van houden. Veel geurende planten, zoals bieslook, houden slakken op een afstand.

Zorg dat je tuin netjes is, zodat de slakken weinig plekken hebben om te schuilen. Ook kan een goede lenteschoonmaak helpen, omdat door het bewerken van de grond de slakken en eitjes dood kunnen gaan.

Afschrikken

Een  manier van slakken bestrijden is om producten waar slakken niet van houden rondom de vraatgevoelige planten te leggen. Slakken schijnen eenhekelte hebbenaan koffiedik en fijngemalen eierschalen of schelpen.Ook houden ze niet van droge grondsoorten zoals grind. Dit rondom de planten leggen kan dus helpen de slakken op afstand te houden.

Koperringen

Een andere manier is het gebruik van koperringen. Slakken hebben eenhekel aan koper, omdat dit ze een kleine schok geeft bij aanraking. De ringen kan je rondom je planten plaatsen, waardoor de slak niet meer in de buurt kan komen. Ook zijn er speciale koperbanden die je rondom potten kunt bevestigen. Een stukgestript elektriciteitsdraadis prima!!

Natuurlijke vijanden

Slakken hebben door hun beschermende slijmlaag niet veel natuurlijke vijanden.Vogels, egels, spitsmuizen en loopkeverseten wel heel graag slakken. Dus zorg ervoor dat je deze dieren meer in je tuin krijgt, bijvoorbeeld door vogelhuisjes te plaatsen. Ook houden vogels van beschutte planten zoals een haag of struikgewas.

Bier

Bekertjes met bierlokken slakken. Ze komen af op de bierlucht, vallen in het bier en verdrinken.

Korrels

Korrels op basis van ferri-fosfaat(escar-go) zijn ongevaarlijk voor de natuurlijke vijanden van de slak en andere nuttige beestjes in de moestuin.

Slakken aas

Als jemeloeneet dan kun je daarna de schillen met deschil naar boven op de grondleggen. Deslakken zullen zich gedurende de dag terugtrekken. Deze slakken dienen te worden verwijderd.

Slakkenvallen 

Wat bier in het blik of de val lokt de slakken, waarna ze verdrinken.

Slakken kunnen ook eenvoudig worden gevangen met behulp van omgedraaide bloempottenof onderzetters voor potten. Slakken zijn vooral gedurende de nachten actief en als het regent. Zodra het warmer wordt, zoeken ze de koelte op. Maak eerst de grond goed vochtig en zet dan de potten of onderzetters erop. Zorg voor een kleine opening. Slakken zullen zich hier terugtrekken. Elke ochtend dien je de slakken te verwijderen die zich aan de binnenkant van de potten en de onderkant van de onderzetters bevinden.